Érdemi változások a gázellátást szabályozó jogszabályok rendelkezéseiben

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

 

Érdemi változások a gázellátást szabályozó jogszabályok rendelkezéseiben

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent 3 új műszaki-biztonsági rendelet, vagyis kihirdették a régóta várt MBSZ-t. Szakértő szerzőnk pontokba szedte a legfontosabb tudnivalókat. Ezúttal is széles merítést adunk az épületgépészet témakörében; összevetjük a polipropilén csőrendszereket és a felületfűtő és -hűtő rendszereket, nem maradunk adósak a szokásos tanulságos történetekkel sem, és a szakmák nemzetközi versenyeinek világába is elkalauzoljuk olvasóinkat, akik a tudásukat is próbára tehetik azoknak a teszteknek a kitöltésével, amelyekkel a versenyzők elméleti tudását is mérik.

 

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent három jogszabály, amely alapjaiban új fejezetet nyit(hat) a a gázellátás szabályozásában, átrendezve a jogszabályok tartalmi, formai felépítését, nem utolsó sorban a szakmagyakorlók felelősségét. A hivatkozott három jogszabály:

  1. a gáz csatlakozóvezetékek, a felhasználói berendezések és a telephelyi vezetékek műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről szóló 1/2020. (I. 13.) Korm. rendelet;
  2. az olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről szóló 2/2020. (I. 13.) Korm. rendelet – hiányt pótol.
  3. a csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre, az olajfogyasztó technológiai rendszerekre és a gáztárolókra vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és a műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályokról szóló 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet módosításáról szóló 3/2020. (I. 13.) ITM rendelet.

Cikkünk bemutatja a főbb változásokat, terjedelmes összeállításban vesszük sorra a gázipart szabályozó rendeletek március közepétől élő módosításait.