Megelőzött tragédiák

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

 

Megelőzött tragédiák

 A május általában nem a szén-monoxid-mérgezésveszély szezonja, ez a május azonban nem olyan, mint általában. A szokatlanul hideg időjárás miatt sokan kapcsolták vissza a fűtést, s emiatt több helyre is vészhelyzet miatt kellett kivonulnia a katasztrófavédelemnek a hétvégén. Az esetek mindegyike szerencsésen végződött, mert jelzett a szén-monoxid-riasztó készülék.

Nem véletlenül írtuk korábban számtalan cikkben, hogy a szén-monoxid-érzékelők életet menthetnek: a hétvégén négy esetben is bebizonyosodott, hogy ez valóban így van. Először szombaton, egy hajdúszoboszlói lakáshoz kellett kivonulnia a katasztrófavédelem szakembereinek, miután egy fali gázkazán mellett elhelyezett készülék riasztott. A tűzoltók a lakást átszellőztették, a gázszolgáltató szakemberei pedig a további vészhelyzet kialakulását megelőzendő, ideiglenesen lezárták a nyílt égésterű készüléket. A CO-érzékelőnek hála, az eset során senki sem sérült meg. Hasonló eset történt vasárnap két fővárosi lakásban és egy szombathelyi házban. A szén-monoxid-jelző ezeken a helyeken is megelőzte a bajt, a lakók így komolyabb következmények nélkül úszták be a mérgező gáz beszivárgását a lakótér levegőjébe.

A négy eset a szerencsés végkimenetel mellett abban is hasonlít, hogy a lakók a szokatlanul hideg május miatt voltak kénytelenek visszakapcsolni a fűtést. Mivel rajtuk kívül feltehetően még sokan tettek, illetve tesznek így, nem haszontalan néhány régebbi cikkünkből felidézni, mit tehetünk a biztonságunk érdekében.

A szén-monoxid-mérgezés veszélye a nyílt égésterű tüzelőberendezések – gáz- vagy szilárdtüzelésű kazánok, átfolyós rendszerű vízmelegítők, kandallók, kemencék használata mellett a legnagyobb. Ha ezek elhasználják a lakás levegőjét, az égés tökéletlenné válik, s ezért jelenik meg a füstgázban a szén-monoxid, amely a kéményből több ok miatt is – erős szél, nem megfelelő kürtő, eltömődés, stb. – visszaáramolhat a lakásba. Ebből a szempontból a sokszor rosszul szellőző, apró ablakkal szerelt fürdőszoba a lakás legveszélyesebb helyisége, de gondot okozhat az is, ha valaki nyílt égésterű tüzelőberendezés használata mellett cserélteti le jól szigetelt nyílászárókra korábbi huzatos ablakait, ajtóit, vagy pedig túl nagy teljesítményű elszívó berendezést üzemeltet.

Családi házak esetén jellemző probléma lehet az égéstermék-elvezető leromlott állapota, nem megfelelő tömörsége, a tüzelőberendezés karbantartásának hiánya, illetve a levegő-utánpótlás elégtelensége. Szilárd tüzelés esetén rendre előforduló probléma a nem megfelelő tüzelőanyag használata is.

A balesetek megelőzése érdekében, ahogy a fenti példák is mutatják, mindenképpen érdemes beszerezni szén-monoxid-érzékelő készüléket. Ezek általában nem túl drága berendezések – a hasznosságukhoz képest semmiképpen sem – vásárlás előtt érdemes ugyanakkor utánajárni, hogy mely típusokat ajánlják, és melyektől óvnak a szakemberek

 Forrás: VGF-SZAKLAP