Hamarosan indul a gázkészülék-karbantartási szezon

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

Megkezdődött a nyári karbantartási szezon. Hirdetnek a szerelők, némelyik ingyen kiszállást emleget, sőt, nyugdíjas kedvezménnyel, diákkedvezménnyel is találkoztunk már. De számtalan olyan megrendelő is van, aki karbantartás címén akarja készülékét javíttatni. A félreértések elkerülése végett a munkával kapcsolatos tudnivalókat előre tisztázni kell!

 

A kedvezmény mértéke, az elvégzett munka néha nagyon is sokba kerül. A hangzatosnak tűnő ígéretek ellenére a megrendelő akkor lepődik meg igazán, amikor a fizetésre kerül a sor. A gázkészülék karbantartás könnyű pénzkereseti lehetőségnek tűnik, könnyű, ellenőrizhetetlen munkának. Pedig nem az, a felelőtlen karbantartás nemcsak a készülék élettartamát rövidíti meg, hanem balesetveszélyt is okozhat, főleg a nyílt égésterű gázkészülékek esetén.

Ilyenkor a gázkészülék-szerelőknek holtszezonjuk van, csak néha akad egy-egy készülékcsere, rendszermosás, apróbb javítások. Könnyedén el tudnák tehát végezni a karbantartásokat is, ha a felhasználók tudatosabbak lennének. Kint rekkenő hőség uralkodik, a hőmérő higanyszála 30 °C fölött van. Ugyan ki gondol ilyenkor a fűtésre? A legtöbben akkor eszmélnek, amikor éjszaka már 10 °C alá csökken a hőmérséklet. Akkor viszont már annyi munka zúdul az alacsony létszámú szerelőállomány nyakába, hogy nem bírják ellátni az igényeket. Mi történik? Jönnek a feketézők, akik rendkívül alacsony árért karbantartásnak látszó műveleteket végeznek, de olyan is előfordul, hogy a tulajdonosok saját maguk próbálják a készülékek karbantartását, tisztítását, begyújtását elvégezni. Ezek a megoldások nem garantálják az üzembiztosságot a fűtési szezonra, sőt balesetveszélyesek is lehetnek. Ennek elkerülése érdekében a júliusi, augusztusi hónapokban már célszerű a tulajdonosok figyelmét felhívni a karbantartásra.

A gázkazánok jelentős mértékben elöregedettek, bár egyre több cserére kerül sor, de még mindig jellemzően 15-20 éves gázkazánok vannak használatban. Sok esetben, még ha sejti is a felhasználó, hogy a készüléke a következő fűtési szezont már egészen biztosan nem fogja kibírni, tavasszal lezárja a gázkazánt, és legközelebb majd csak augusztus végén eszmél rá, hogy a fűtéssel is foglalkozni kellene. Ilyenkor már több hónapot kell várni az engedélyek beszerzésére, a kéményseprő munkák elvégzésére stb. Sajnos, amikor elindul a fűtési szezon, tömegessé válnak a készülékcserék, nem jut idő mindenkire. Tavasszal, nyár elején, közepén ugyanez a munka egy-két hét alatt elvégezhető. Gyakran a kémény is rossz állapotban van. Felújított házaknál is előfordul, hogy a szigetelést megoldják, de a kémény felújításával egyáltalán nem foglalkoznak. Pedig ha nem jó a kémény, amellett, hogy az égés minősége, a készülék hatásfoka gyenge lesz, és balesetveszély is kialakulhat, még a kondenzvíz is visszaáramlik a készülékbe, továbbrontva a kazánok állapotát. Egyszerűen szétrohad a belsejük a savas kémhatású víztől.

A tisztítás mellett a kazán gyors állapotfelmérése is elengedhetetlen. Egy szerelőnek szinte ránézésre tudnia kell, hogy milyen készülékkel áll szemben, azonnal feltűnik, ha rendellenesen üzemel. Az égőrózsa alatti égési nyomok is árulkodók lehetnek, de a hőcserélő hangját is érdemes meghallgatni, milyen az áramlás, mennyire zajos. Ebből szintén lehet a tüzelőberendezés állapotára következtetni. A szivattyú motorjának ugyancsak a hangjából lehet tudni, hogy rendesen működik-e – nem erőlködik, egyenletesen jár stb. De olyan kazánokkal is sokszor találkozni, amelyek kívül hibátlanok, szinte ragyognak, a belsejük azonban ledugult, mert nem volt szűrő, iszapleválasztó a rendszerben, és ennek következtében belülről az egész kazán elvízkövesedett. Elég látványos és egyértelmű jele az elégtelen üzemnek, amikor a lángok a hőcserélő oldalán törnek elő. Tisztítás után hallható, hogy sokkal jobb lett az égés, sokkal erőteljesebben működnek a fúvókák, így megfelelőbb és gazdaságosabb lett az üzemeltetés. Nem a szerelő dolga, de érdemes a kazánban a nyomást is ellenőrizni egy-egy tisztítás, átvizsgálás alkalmával. A kazán víznyomása a használat alatt folyamatosan csökken, ezért a tulajdonosnak kellene azt időközönként ellenőriznie, és szükség esetén vízzel tölteni a rendszert.

A légbevezetés megléte máig jelentős probléma, sokszor találkozunk szándékosan eltömött nyílásokkal, így nem kap a nyílt égésterű kazán elég levegőt a működéshez. Az őrláng nélküli készülékek esetén „leülhet a kémény”, azaz a különböző magasságban lévő hőkülönbség miatt szinte okádja magából vissza a szén-monoxidot, illetve a kondenzvizet.

A gázkazán tisztítása nem azt jelenti, hogy végigporszívózzuk, letisztítjuk a készülékházat. A kazánt szét kell szedni, az égőt ki kell mosni, a protokollnak megfelelően alaposan át kell vizsgálni, és az alkatrészeket meg kell tisztítani. A legtöbb esetben műszeres ellenőrzésre is szükség lehet.

Karbantartási Árainkról: <<itt>> tájékozódhat.

Mit tegyen a felhasználó:

  1. Kérjük el a szerelő arcképes igazolványát
  2. Győződjünk meg arról, hogy az a cég, ahol a szerelő dolgozik, valóban létezik-e?
  3. Kérdezzük meg előre az árakat.
  4. Győződjünk meg arról, hogy valóban történt-e tisztítás, illetve a készülék megfelelően működik.

A karbantartás nem azt jelenti, hogy az üzemképtelen készülékbe életet kell lehelni, karbantartani a jól működő gázkészüléket lehet, és kell. Ha nem indul a kazán, annak több oka is lehet. Eldugul a fúvóka stb. Új készülékek esetén már a gyújtás ionárammal történik, itt koszolódásról szó sem lehet, komolyabb hibára kell gyanakodni. Sokan öt, tíz esztendeje nem nézették át a készüléküket. Sajnos már ez sem felel meg egy szimpla karbantartásnak.

Fontos tehát tudnunk szerelőként, hogy mire vállalkozunk, és megrendelőként, hogy mit szeretnénk. Ennek megfelelően kell a munkát elvégezni, megrendelni.

 

Forrás: vgf-szaklap