Drágábbak lettek a gázkészülék-alkatrészek.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

 

Februárban átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a gázkészülék-alkatrészek árai.

Egyes váltószelepmárkák esetén nem ritka a 6-8 ezer forintos áremelés sem. A jó hír az, hogy egy-két alkatrész néhányszáz forinttal olcsóbb lett. A nagy gyártói, szervizhálózattal rendelkező új készülékek alkatrészellátása kifogástalan, azonban a régi, már megszűnt gyártói háttérrel rendelkező kazánok alkatrészeire akár hónapokat is kell várni.

A gázkészülékek cseréje sok esetben hosszabb folyamatot vesz igénybe és a járulékos költségek miatt sok háztartás folyamodik a régi készülékek javítására. A szervizesek túlterheltsége jól érezhető az elmúlt években, hiszen nagyon sok esetben van szükség rájuk. Sajnos nem feltétlenül a karbantartásokra, hanem már a problémamegoldásra hívnak szakembert és a régi készülékeknél az alkatrészcsere sem olyan egyszerű, hiszen néha magasabb, mint a készülék ára. Az áremelkedés, ahogy más területeken is az alkatrészárakon is meglátszik.

Az utángyártott alkatrészek egyes esetben jóval drágábbak, mint egy új készülék. Van olyan hőcserélő, amelynek ára eléri a 290 ezer forintot, ennyi pénzért már középkategóriás kondenzációs kazánt is vásárolhatunk.

Összehasonlításképpen nézzünk néhány terméket (márkanév nélkül, ismert német gyár termékei):

 Régi árÚj Ár
Váltószelep-betét motorral27 700 Ft37 140 Ft
Kondenzkazán-test219 200 Ft258 900 Ft
Hőcserélő38 875 Ft47 900 Ft
Anód52 600 Ft57 100 Ft

 

 Forrás: VGF-SZAKLAP